Jak wybrać folię spożywczą?
Szukając odpowiedniej foli do pakowania naszej żywności warto jest dowiedzieć się, jakie typy foli mamy tak w zasadzie do wybrania i czego tak właściwie szukać oraz na jakich właściwościach opierać swój wybór. Oczywiście najbardziej popularna od lat pozostaje folia spożywcza, w którą można z łatwością zapakować jedzenie, dzięki czemu możemy zjeść na przykład drugie śniadanie w pracy lub w szkole.
Całkiem dobrym rozwiązaniem jest również folia aluminiowa, choć ją akurat zdecydowanie częściej wykorzystuje się do gotowania różnego rodzaju produktów. Jakie jeszcze folie możemy tymczasem znaleźć? Wśród najpopularniejszych typów poza spożywczą oraz aluminiową należy jeszcze wyróżnić folie:
- typu PE,
- typu BOPP,
- typu CAST,
- typu stretch,
- poliolefinową.
Folie te różnią się między sobą przede wszystkim właściwościami i mogą znaleźć zastosowanie w wielu różnych sytuacjach, jeśli chodzi o pakowanie żywności. Oczywiście wiele z nich wykorzystuje się przede wszystkim do mechanicznego czy automatycznego pakowania świeżych produktów, natomiast jeżeli nie chcemy korzystać z foli spożywczej to istnieje oczywiście możliwość, aby taką folię innego typu – być może nieco bardziej profesjonalną – otrzymać.
Czym charakteryzują się poszczególne folie do pakowania żywności?
Warto wiedzieć przede wszystkim, jaka folia będzie najlepsza w danej sytuacji, a w tym pomoże nam znajomość właściwości poszczególnych typów foli. I tak, folia BOPP i jej główne zalety to dobre właściwości mechaniczne, jak również niski poziom przepuszczalności zapachów czy pary wodnej.
Folia typu PE to z kolei folia, która znakomicie sprawdzi się podczas transportu żywności – jest ona bowiem mocna i wytrzymała. Folia CAST może zostać za to wykorzystana przy okazji pakowania wyrobów cukierniczych czy też różnego rodzaju przetworów.
Jeśli natomiast chodzi o folię stretch to jak sama nazwa wskazuje jest to bardzo rozciągliwa folia, dzięki której znakomicie zabezpieczymy przewożoną żywność. Innym typem foli jest folia poliolefinowa, która z kolei ma bardzo dobre właściwości kurczliwe, co sprawia, że z jednej strony bardzo dobrze chroni żywność, a z drugiej ma także bardzo wysokie walory estetyczne.